Férfi karóra kisokos - minden, amit a férfi órákról tudni akartál

Egy minőségi férfi óra a csuklón sok mindent elárul a viselőjéről. A férfi órák reneszánszukat élik, a stílusos megjelenés nélkülözhetetlen eszközeivé váltak. Kidolgozottságukban, működési elvükben azonban lényeges eltérések lehetnek. Ebben a blogcikkben most azt szedtük össze, hogy mit kell tudni az elemes, az automata és a solar férfi órákról.

A mechanikus szerkezet újra hódít

A mechanikus szerkezetű órákat évszázadok óta ismerjük és használjuk, hiszen már az első zsebórák is ezzel a működési elvvel működtek. Népszerűségük a quartz szerkezetű órák megjelenésével elhalványult egy időre, ma azonban ismét az igényesség példaképe lett.

A mechanikus óráknak két fajtája létezik, a kézi húzós, és az automata szerkezettel szerelt időmérők. A kézi húzós órákat időről időre a korona segítségével fel kell húzni, hogy több-kevesebb idejű működésre bírjuk őket. Az automata órákban a szerkezetet egy, a kéz mozgására körbe forduló rotor, egy rugót felhúzva hoz működésbe.

A mechanikus órák lenyűgöző szerkezetét a tervezők többféle módszerrel teszik láthatóvá, mint az üveg hátlap, vagy a Zeppelin márka számos modellje által használt áttört számlap.

A mechanikus férfi órák között találhatunk letisztult, egyszerű darabokat, amelyek ténylegesen csak az időt mérik, és olyanokat is, amelyek a dátumot, a holdfázisokat is mutatják.

Az ilyen típusú órák előnye, hogy nem használnak elektromos áramköröket. Hátrányuk az lehet, hogy több bennük a kopásra hajlamos alkatrész. Viszont ha egy ilyen óra megkapja a rendszeres gondoskodást, akkor akár hosszú évtizedekig is hű társunk maradhat.

Automata órák

Az elemmel működő férfi órák

Az elemmel működő férfi karórák működését egy elektronikai blokk biztosítja, amelyhez az energiát az elemből nyeri. Ezek az órák viszonylag pontosak és a szerkezet akkor is biztosan működik, ha hosszabb ideig nem hordjuk. Gyártástechnológiát tekintve nem számítanak annyira különlegesnek, mint a mechanikus módon működő társaik, de ebben a kategóriában is találunk igazán egyedi darabokat, mint például a világhírű Boss, a Calvin Klein és Tommy Hilfiger sportosan elegáns óráit.

Elemes órák

A solar férfi órák

Manapság a napenergiát az élet szinte minden területén hasznosíthatjuk. Így természetesen az órák sem maradhattak ki, és olyan ikonikus márkák is gyártanak ma már napelemes órákat, mint például a japán Seiko, vagy a Citizen.

A solar órák esetében a számlap alatt rejtőző napelem begyűjti a fényt, és az óra működéséhez szükséges energiává alakítja át. Természetesen akkor sem kell megijedni, ha heteken keresztül borús az idő, mert a legtöbb, teljesen feltöltött óra több hónapnyi, tartalékenergiát képes magában tárolni. Ráadásul ezeket az órákat mesterséges fénnyel is feltölthetjük, így akár egy asztali lámpa fénye is biztosíthatja számukra a működéshez szükséges energiát.

A napelemes óra nem elhanyagolható előnye a környezetvédelem, hiszen nincs szükség az akkumulátor cseréjére és általánosságban elmondható, hogy különösebb karbantartásra sem.

Solar órák

Ahogy látjuk a férfi óra választást nemcsak a stílusunk, a rászánt összeg, hanem akár a működéstechnika is befolyásolhatja. Nézz körül webshopunkban, hogy megtalálhasd azt a fazont és mechanikát, amely leginkább te vagy!